The new muffin?

Pysslat lite hemma och gjorde muffinsformar i choklad! La en glasskula i den och sedan en klick hallonbåts "fluff"!





Formen: Smält choklad i vattenbad. Låt det svalna lite och sen smeta runt det i en vanlig muffins form! In i frysen till det stelnat! sen är det bara o pilla bort pappret.

Glassen: Köpt hihi

Fluffet:

3 dl vispgrädde

180 g choklad

eller

60-80 g godisar (gelatin, gelatinfria och hårda karameller)

 

Häll vispgrädden i en kastrull. Bryt chokladen i mindre bitar (eller "klipp" godiset, i mindre bitar, om du använder godis istället för choklad) och lägg i vispgrädden. Sätt plattan på låg värme eller medelvärme, 2:an - 3:an räcker. Inte mer. Rör om då och då, annars fastnar choktladne/godiset i bottnen och risken finns att det bränns vid (inte gott!) När all choklad/godis har smält helt och hållet, ta av kastrullen från värmen och låt det svalna. Ställ in blandningen i kylskåpet i minst 6 timmar. Det är mycket viktigt att fluffen får stå i kylen så länge, annars blir konsistensen mycket konstig (den skär sig och blir grynig, inte bra!) när man sedan skall vispa den.  Det går också bra att lämna blandningen i kylskåpet över natten. Vispa sedan fluffen "som vanligt" som när man vispar grädde.

 

 

Lycka till! :-)


Madeleine Kakor/Muffins

Ingredienser:

75g smör

¾ dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

skal av 1 citron

2ägg

1 ½ dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader

Vispa smör, strösocker, vaniljpulver, och rivet citronskal.

Rör ner äggen

Blanda vetemjöl och bakpulver, vänd ner smeten.

Smörj och bröa Madeleine formarna.

Häll upp smeten och grädda i mitten av ugnen i ca 10 min.


Kladdkaka!

Ingridienser:

2 ägg

3 dl socker

4 msk kakao

1 msk vaniljsocker

1,5 dl mjöl

1 dl smält smör

 

Så här gör du:

Ugnen på 175°

Smält smöret. Blanda ner socker och ägg, vispa väl. Rör ner övriga ingredienser. Rör om ordentligt. Ner i en smord form, in i ugnen i ca 20 min.


Kanelbullar - Mums!


Ingredienser:

25 g jäst
75 g smör / margarin
2½ dl mjölk
½ dl strösocker
1 krm salt
1 tsk malen kardemumma
7 dl vetemjöl

Fyllning:
50 g smör / margarin
½ dl strösocker
1 tsk kanel

Gör så här:

Smula ner jästen i en degbunke.

Smält matfettet och tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt, 37 grader.

Rör ut jästen i lite av degvätskan och tillsätt sedan resten. Tillsätt salt, socker och kardemumma och rör om.

Använd gärna elvisp med degkrokar eller hushållsmaskin för att arbeta in allt vetemjöl i degen. Degen ska bli mjuk och smidig. Låt jäsa 30 minuter övertäckt.

Gör fyllningen. Rör ihop matfett, socker och kanel.

Kavla ut degen till en rektangulär platta, ca 20 x 50 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop. Skär ca 1 ½ cm tjocka skivor och lägg dem i bullformar med snittytan uppåt. Låt jäsa ca 30 minuter.

Vispa upp ägget med vanlig visp och pensla försiktigt på bullarna (inte trycka hårt). Strö över pärlsocker.

Grädda mitt i ugnen i 225 grader i 8-10 minuter eller i varmluftsugn 200 grader i 10-12 minuter.


En annan god fyllning: Blanda ihop 50 g margarin, 2 dl hallon och 200 g mandelmassa (riv mandelmassan med rivjärn).


New York - Cheesecake!

Ingredienser:

(bottnen)

300g digestivekex

150g smör

 

(smeten)

600g philadelphiaost

2 ½ dl kesella 10%

1dl strösocker

1dl majsstärkande

2 tsk vaniljsocker

3 ägg

1dl vispgrädde

200g vit kvalitetschoklad

1 ½ dl färska blåbär

 

Så här gör du:

Ugnen 175°C

Krossa kexen fint i en mixer (jag rev kexen med ett rivjärn, blev super bra!) blanda smulorna med smält smör

Tryck ut kexblandningen till en botten i en teflonform med lösavtagbar kant, ca 24cm /diametern.

För grädda bottnen i mitten av ugnen i ca 10 min och låt svalna.

 

Vispa philadelphiaost och kesella krämigt i en skål.

Blanda i socker, majsstärkelse och vaniljsocker.

Rör i ett ägg i taget och sist vispgrädde.

Bryt chokladen i bitar, smält den i ett vattenbad. Blanda sen ner chokladen i smeten.

Häll smeten över kex bottnen och häll blåbären över kakan.

Grädda i ugnen i 40 min. När den är gyllenbrun täck den med folie.

Stäng av ugnen och låt kakan stå kvar i eftervärmen. Max 30 min.


Välkommen till min nya blogg!

Här ska ni få del av mina recept och bak tips, kommer att lägga upp massor med bilder! Hoppas att ni kommer gilla det! :)


RSS 2.0